Események

Tavaszi Irodalmi Szemle-est
2015. 04. 28. 19:30

"Az Irodalmi Szemle márciusi számát Szőke Erikával, a lapszám illusztrátorával mutatjuk be. Téma: Végső dolgok.
Az áprilisi szám kapcsán Weiner Sennyey Tibort látjuk vendégül, akivel a bioirodalom egyes vonatkozásairól beszélgetünk."

Girl, Interrupted/Észvesztő - Gobbi Hilda Filmklusz
2015. 04. 11. 19:00

 1967-ben járunk. A 17 éves Susanna Kaysen alig különbözik a legtöbb amerikai lánytól; ő is bizonytalan, összezavarodott, és küszködve próbálja megérteni az őrületes tempóban változó világot. A szülők kérésére találkozik egy pszichiáterrel, aki aztán tüstént néven is nevezi szokatlan viselkedését. Határeseti személyiségzavarról beszél, melynek "tipikus megnyilvánulása az önkép, a távlati célok, az értékek, a baráti és szerelmi kapcsolatok terén mutatkozó bizonytalanság". Be is utalja a Claymoore kórházba, ahol Susanna egy csapat furcsa, fiatal nő között találja magát. Az itt eltöltött két év során ők lesznek legjobb barátai: az elragadó, ám beilleszkedési zavarokkal küzdő Lisa, az elkényeztetett, papa-kedvence Daisy, aki étvágyát hashajtókkal igyekszik kompenzálni, és a meleg szívű Polly, aki túlélt egy tűzvészt.

Ám idővel Susannának választania kell az intézetbeli barátok sajátos szélsőséges világa és a kinti valóságos világ között. Ő pedig - akárcsak Dorothy, az Óz, a csodák csodája főszereplője - úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a "párhuzamos világot", visszaszerzi függetlenségét, és éli tovább az életét - a maga módján.

Színes amerikai filmdráma, 127 perc, 1999 

A film utáni beszélgetés vendégei Lászlóffy Julianna és Fiath Titanilla (ex-Ludditák) pszichológusok lesznek.


 
 
"Magunk leszünk" - a Csillagszálló Napló című számának bemutatója
2015. 04. 07. 18:00

Közreműködnek: Balogh ÁdámÁgota KatonaNyirán FerencVajdics AnikóPeter Aradi

Zenél: Indián Joe